La salut dels nostres peus

CONSELLS PER A LA SALUT DELS PEUS

 

1.  Rentar-se els peus cada dia amb aigua tèbia i sabó neutre. El bany no ha de durar més de  5 min., ja que es pot estovar la pell sana y produir maceracions. Assecar bé amb una tovallola suau, especialment entre els dits.

2.  Per tenir la pell suau i hidratada, ens apliquem després d’assecar els peus, una crema emol·lient fent un massatge lleuger. Quan apliquem la pomada entre els dits que sigui en molt poca quantitat i hem de fer que l’absorbeixi ràpidament. Les persones que suen de manera excessiva es pot substituir aquesta aplicació per un desodorant evitant en el seu contingut  el clorur d’alumini (ACH).

3.  Els mitjons és millor si es canvien cada dia, no han d’estrènyer, i procurem que siguin de fibres naturals (cotó , llana, fil). Las fibres artificials augmenten i concentren la suor i provoquen humitat  durant moltes hores en els peus.

4.  Les sabates han de ser transpirables (de pell). Han de ser  amples  còmodes i mirar de que ens protegeixin de petits traumatismes. Quan augmenta la temperatura els peus tenen tendència a inflar-se i si les sabates són inadequades o justes els risc de rascades i nafres augmenta. Millor si podem anar canviant de sabates i no portar-les humides per la suor.

5.  Hem de procurar no anar descalços en terrenys irregulars (pedres, rajoles trencades) i en llocs humits, sobretot a les piscines,  on hi existeix un risc molt gran de contaminació per microorganismes patògens i  fongs.

6.  És aconsellable airejar els peus i fer banys de sol.

7.  Desprès de realitzar qualsevol activitat física, millor rentar-se i assecar-se els peus meticulosament.

8.  És bo examinar-se els peus cada dia  (durícies o callositats, clivelles, ferides).

9. Tallar-se les ungles regularment i llimar les bores per evitar ferides.

10. En el cas de tenir durícies no es aconsellable fer servir pomades o pegats callicides,  ni objectes que punxin com  tisores amb punxa o fulles d’afaitar .

11. Sempre consulteu al metge o al podòleg davant de qualsevol irregularitat en les ungles o en la pell que vosaltres ja valoreu que no és normal, i si heu de cuidar habitualment els peus es millor una persona especialista.

PREVENIR ÉS MANTENIR LA SALUT DELS SEUS PEUS I EVITAR COMPLICACIONS FUTURES

Pilar Ribera Vallès. Podòloga i ortopeda.